fbpx

Zonnepanelen en bliksem: wat jij moet weten

Zonnepanelen worden steeds populairder, maar wat als er een storm op komst is en je je zorgen maakt over de veiligheid van je zonnepanelen? Maak je je zorgen over zonnepanelen tijdens bliksem en onweer? In deze blog geven we je drie tips voor de bliksembeveiliging en elektrische veiligheid van je zonnepanelen.

Tip 1: Het systeem moet geaard worden om blikseminslag te voorkomen

Om schade door directe blikseminslag te voorkomen, moeten het metalen montagesysteem en alle metalen frames van de zonnepanelen geaard zijn. Dit voorkomt dat stromen door de geleidende delen vloeien en je systeem beschadigen. Het gebied biedt ook extra bescherming tegen elektrische schokken voor mensen die zich op het dak bevinden.

Tip 2: Overspanningsbeveiliging op je stekkerdoos

Indirecte blikseminslagen kunnen ook schade veroorzaken. De plotselinge toename van het vermogen in het distributienet door bliksem heeft niets te maken met zonnepanelen en zal gevolgen hebben voor alle huishoudelijke apparaten. Gevoelige en dure apparaten kunnen worden aangesloten op een verlengkabel met overspanningsbeveiliging. Voor de Europese markt goedgekeurde omvormers hebben hun eigen overspanningsbeveiliging en hebben deze speciale beveiliging aan AC-zijde niet nodig.

Tip 3: Voorkom een inductielus

Bij in serie geschakelde zonnepanelen kan bliksem in de buurt leiden tot zogenaamde inductieve spanningen die hoger zijn dan de spanningen waarvoor ze zijn ontworpen. De belangrijkste voorzorgsmaatregel is om de snoeren niet te lang te maken en de panelen en kabels zo te plaatsen dat de plus- en minkabels van het snoer geen “inductielus” door het dak vormen, maar hier en daar dicht bij elkaar lopen.

Genieten van je zonnepanelen zonder zorgen om onweer of bliksem

Hoewel het hebben van zonnepanelen je kans op blikseminslag niet vergroot, is het belangrijk om de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen om schade aan je systeem te voorkomen. Zorg ervoor dat je systeem geaard is, gebruik een overspanningsbeveiliging op je stekkerdoos en vermijd inductielussen door de snoeren niet te lang te maken en de panelen en kabels op de juiste manier te plaatsen. Op deze manier kun je veilig genieten van de voordelen van zonne-energie zonder je zorgen te maken om bliksem of onweer.

Ben je van plan om binnenkort zonnepanelen te kopen & installeren? Laat je adviseren door één van onze specialisten. Zij geven vrijblijvend en onafhankelijk advies over het samenstellen van jouw zonnepanelen.

Ook interessant voor jou

12 reacties