fbpx

Afmetingen zonnepanelen: wat moet je weten?

Zonnepanelen zijn tegenwoordig een populaire en duurzame manier om energie op te wekken. Maar voordat je overgaat tot het aanschaffen van zonnepanelen is het handig om te weten wat de afmetingen van de panelen zijn.

Afmetingen zonnepanelen

Afmetingen zonnepanelen

De afmetingen van zonnepanelen variëren vaak, maar liggen meestal tussen de 175 bij 110 cm. Omdat bijna alle zonnepanelen verschillende afmetingen hebben, krijg je genoeg ruimte om efficiënt het dak in te richten. Bij de inrichting van de zonnepanelen is het belangrijk dat ze zo veel mogelijk naar het zuiden gericht staan, zodat ze optimaal zonlicht opvangen en zo efficiënt mogelijk energie kunnen opwekken.

Ruimte op het dak? Meten is weten!

Voordat je overgaat tot het aanschaffen van zonnepanelen, is het belangrijk om de afmetingen van je dak op te meten. Bij een plat dak kan je het beste met een rolmaat de lengtes van de gevel meten, zodat je altijd de juiste afmetingen hebt. Houd bij het intekenen rekening met de dakrand (+-20cm). Als je een schuin dak met dakpannen wilt opmeten, kan je het beste de dakpannen meten en de afmetingen vermenigvuldigen met het aantal dakpannen.

Zonnepanelen erfscheiding

Wanneer je gaat meten, is het belangrijk om rekening te houden met de erfscheiding van de buren. Het is aan te raden om twee dakpannen van de erfscheiding vandaan te blijven, zodat je zeker weet dat je niet over de erfscheiding heen zit.

Bepalen van het aantal zonnepanelen

Nadat je de afmetingen van je dak hebt opgemeten, kan je bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Dit is afhankelijk van de oppervlakte van je dak en het vermogen van de zonnepanelen. Het vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp) en geeft aan hoeveel energie een zonnepaneel kan opwekken onder ideale omstandigheden. Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, hangt dus af van het energieverbruik van jouw huishouden en het vermogen van de zonnepanelen.

Twijfel je over de juiste hoeveelheid zonnepanelen?

Geen zin, tijd of expertise om zelf aan de slag te gaan met meten en rekenen? Geen probleem! Doe onze dakscan of neem contact op met één van onze onafhankelijke adviseurs om met je mee te kijken.

Ook interessant voor jou

2 reacties