fbpx

BTW zonnepanelen terugvragen: hoe werkt dat?

Als je van plan bent om zonnepanelen aan te schaffen, is het goed om te weten dat particulieren vanaf 1 januari 2023 geen BTW meer hoeven te betalen over de aanschaf van een zonnestroom-systeem. Dit betekent dat er op de factuur geen BTW meer verrekend zal worden. Let op, het kan zijn dat je voor aanvullende producten en diensten wel BTW moet betalen.

Voldoe je aan de voorwaarden?

Als je een zakelijke elektriciteitsaansluiting hebt, zal je wel een factuur met BTW erop ontvangen. Als particulier is het belangrijk om te controleren of je aan de voorwaarden voor btw-teruggaaf voldoet. Je naam moet voorkomen op de factuur van de zonnepanelen, op het energiecontract en op de factuur van het energiebedrijf.

Formulier ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’

Als je aan deze voorwaarden voldoet, kan je de BTW terugvragen binnen 6 maanden na het jaar waarin je in zonnepanelen hebt geïnvesteerd. Om dit te doen, moet je het ingevulde formulier ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’ naar de Belastingdienst sturen. Dit formulier gebruik je om jezelf als energieleverancier aan te melden, omdat je als eigenaar van zonnepanelen een deel van de elektriciteit terug levert aan het net.

Deelnemen aan de kleineondernemersregeling (KOR)

Op het formulier staat ook of je wilt deelnemen aan de kleineondernemingsregeling (KOR). Als de Belastingdienst jouw formulier uiterlijk op 31 december van het jaar waarin je de zonnepanelen hebt gekocht accepteert, kan je vanaf 1 januari van het volgende jaar gebruik maken van de KOR. Door deel te nemen aan de KOR, vraag je btw-vrijstelling aan. De meeste mensen kiezen ervoor om deel te nemen.

Zorg ervoor dat je een rekeningnummer doorgeeft voor de btw-teruggaaf. Nadat je het formulier hebt verstuurd, zal je een aantal brieven van de Belastingdienst ontvangen die je nodig hebt om aangifte te kunnen doen. Als je de papieren aangifte niet per post ontvangt, kan je digitaal aangifte doen.

Check altijd de meest recente informatie

Het is belangrijk om te benadrukken dat de regelgeving omtrent BTW en zonnepanelen regelmatig verandert. Controleer daarom altijd de meest recente informatie op de website van de Belastingdienst.

Ook interessant voor jou

5 reacties