fbpx

Zonnepanelen en schaduw: waarom het belangrijk is om de juiste plek te kiezen

Zonnepanelen zijn een populaire en duurzame manier om energie op te wekken. Het is echter belangrijk om de juiste plek te kiezen voor het plaatsen van de panelen, zodat ze optimaal kunnen presteren. Wanneer zonnepanelen in de schaduw worden geplaatst, kan dit de energieproductie beïnvloeden. In dit artikel zullen we uitleggen waarom zonnepanelen in de schaduw niet ideaal zijn en wat je kunt doen om de negatieve effecten van schaduwen te verminderen.

Waarom is schaduw slecht voor zonnepanelen?

Wanneer een zonnepaneel in de schaduw staat, wordt er minder zonlicht op het paneel ontvangen, waardoor er minder energie wordt geproduceerd. Dit komt doordat zonnepanelen werken op basis van zonlicht. Wanneer er minder zonlicht op het paneel valt, wordt er ook minder energie opgewekt. Dit kan leiden tot een vermindering van de totale energieopbrengst en kan de terugverdientijd van de zonnepanelen verlengen.

Wat zijn schaduw ontkoppeldiodes?

Zonnepanelen zijn voorzien van schaduw ontkoppeldiodes, die de stroom kunnen omleiden als er een cel kapot is. Wanneer zonnecellen in de schaduw liggen, ontstaat er echter een bijzondere situatie. Een cel in de schaduw werkt niet zo hard mee als de naastgelegen cellen die in de zon liggen. Er kan daarom best stroom door de beschaduwde cel heen vloeien, maar zeker niet zoveel stroom als door de andere cellen. Gaat de stroom in dit soort gevallen nou door de cel lopen, of wordt hij via de by-pass diode omgeleid? Beide kunnen het doen, maar het hangt af van het aantal cellen in de schaduw en de omvormer.

Hoe kunnen optimizers helpen?

Een andere manier om de negatieve effecten van schaduwen tegen te gaan, is door verbeteringstools genaamd optimizers te gebruiken. De optimizer is een klein kastje dat achter het paneel wordt geplaatst en waar het paneel direct op wordt aangesloten. De optimizer maakt zelf weer verbinding met de keten en bereikt uiteindelijk de omvormer. De optimizer biedt MPP-tracking op paneelniveau. Op deze manier kunnen beschaduwde panelen bijdragen aan de doorvoer van het systeem.

De juiste plek kiezen is belangrijk

Het is belangrijk om zonnepanelen op de juiste plek te plaatsen, zodat ze optimaal kunnen presteren. Zonnepanelen in de schaduw plaatsen kan leiden tot een vermindering van de totale energieopbrengst en kan de terugverdientijd van de zonnepanelen verlengen. Schaduw ontkoppeldiodes en optimizers kunnen helpen om de negatieve effecten van schaduwen te verminderen.

Ook interessant voor jou

Onze specialist: Jelle de Wit

Hi! Mijn naam is Jelle en binnen Solar Contact fungeer ik als specialist op het gebied van zonnepanelen, thuisbatterijen, warmtepompen en algehele verduurzaming van woningen.

Kenniscentrum categorieën

Meest gelezen artikelen

13 reacties