fbpx

Blauwe of zwarte zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn een populaire keuze voor mensen die op zoek zijn naar een duurzame energiebron. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen blauwe en zwarte zonnepanelen? In dit artikel leggen we het uit en geven we meer informatie over de verschillende soorten zonnepanelen.

Wat is silicium?

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen dat zonnepanelen zijn gemaakt van silicium, een halfgeleider die zonlicht omzet in elektriciteit. De siliciumwafel is het basiscomponent van een zonnepaneel en bepaalt de kwaliteit en efficiëntie van het paneel.

Polykristallijn (blauwe zonnepanelen)

Polykristallijn zonnepanelen, ook wel blauwe panelen genoemd, zijn gemaakt van silicium dat wordt gesmolten en in een mal wordt gegoten. Het silicium wordt vervolgens afgekoeld en in blokken gesneden, die worden omgevormd tot de zonnecellen die het zonlicht opvangen en omzetten in elektriciteit. Bij polykristallijne panelen worden de losse kristallen na het uithardingsproces niet verder verwerkt. Dit verkort het productieproces van het zonnepaneel en maakt het goedkoper.

Polykristallijne zonnepanelen hebben over het algemeen een lagere efficiëntie dan monokristallijne panelen. Dit komt doordat de kristallen niet allemaal in dezelfde richting liggen, wat de doorstroming van elektriciteit kan verstoren. Polykristallijne panelen zijn echter wel goedkoper in aanschaf dan monokristallijne panelen.

Monokristallijn (zwarte zonnepanelen)

Monokristallijne zonnepanelen, ook wel zwarte panelen genoemd, worden gemaakt van silicium dat wordt gegoten in een vorm en vervolgens in afzonderlijke wafels wordt gesneden. De wafels worden vervolgens verder verwerkt, zodat de afzonderlijke kristallen allemaal in dezelfde richting liggen. Dit maakt monokristallijne zonnepanelen efficiënter dan polykristallijne panelen en dus ook duurder in aanschaf.

Monokristallijne panelen hebben een hoger rendement dan polykristallijne panelen. Dit komt doordat de kristallen allemaal in dezelfde richting liggen, wat de doorstroming van elektriciteit bevordert. Monokristallijne panelen zijn daardoor uitermate geschikt voor mensen die een hoog rendement willen en genoeg budget hebben voor de hogere aanschafprijs.

Welke kies je?

De keuze tussen polykristallijne en monokristallijne zonnepanelen hangt af van een aantal factoren, waaronder de efficiëntie en de prijs. Als je op zoek bent naar de goedkoopste optie en het niet erg vindt om een iets lager rendement te hebben, dan zijn polykristallijne panelen een goede keuze.

Als je op zoek bent naar het hoogste rendement en bereid bent om meer te investeren, dan zijn monokristallijne panelen een goede optie. Ook het esthetische aspect kan meespelen in de keuze tussen de twee soorten panelen, aangezien monokristallijne panelen vaak zwart zijn en daardoor mooier ogen op bepaalde daken. Het is dus belangrijk om goed na te denken over je persoonlijke voorkeuren en budget voordat je een keuze maakt tussen polykristallijne en monokristallijne zonnepanelen.

Twijfel je? Neem contact op met één van onze adviseurs zodat zij vrijblijvend met je mee kunnen denken?

Ook interessant voor jou

Onze specialist: Jelle de Wit

Hi! Mijn naam is Jelle en binnen Solar Contact fungeer ik als specialist op het gebied van zonnepanelen, thuisbatterijen, warmtepompen en algehele verduurzaming van woningen.

Kenniscentrum categorieën

Meest gelezen artikelen

2 reacties