fbpx

Extra kosten voor terugleveren van energie: hoe zit dat?

Afgelopen week werd bekend dat energiebedrijf Vandebron klanten met zonnepanelen tientallen euro’s per maand meer in rekening zal gaan brengen. Ruim 70.000 klanten gaan daardoor meer meebetalen voor het terugleveren van stroom aan het netwerk. Maar, hoe zit dat precies? En zijn zonnepanelen dan nog wel een interessante investering?

Waarom rekent energiebedrijf Vandebron extra kosten voor terugleveren van energie?

Vandebron maakt extra kosten als iedereen met zonnepanelen stroom aan het net wil terugleveren, als de zon schijnt. Op zonnige dagen is er soms te veel stroom beschikbaar. Tot nu toe werden die extra kosten verdeeld onder álle klanten van Vandebron, nu komen ze enkel voor de rekening van de klanten die ook daadwerkelijk zonnepanelen hebben. Eigenlijk is dat dus best eerlijk. Volgens Vandebron blijft het financieel aantrekkelijk om zonnepanelen te laten plaatsen en dáár hebben ze helemaal gelijk in.

Zonnepanelen zijn nog steeds een goede investering

Maar, hoe zit dat dan? Eigenlijk is het minder ingewikkeld dan veel partijen doen voorkomen. De energiecrisis is nog niet voorbij, de salderingsregeling loopt nog tot minimaal 2025 én je betaalt alleen extra voor de energie de je te veel opwekt. Zo lang je dus de stroom verbruikt die je opwekt, kun je jouw energierekening enorm omlaag krijgen en betaal je niet méér maar juist veel minder.

Waar moet ik dan op letten?

Voorheen kon het interessant zijn om meer zonnepanelen te plaatsen dan je nodig had voor het opwekken van jouw stroom. Datgene wat je te veel opwekte leverde je terug aan het net en daarvoor kreeg je geld van jouw energieleverancier. Dat laatste, begint nu te veranderen. Zo brengt Vandebron hiervoor juist extra kosten in rekening en zijn veel energieleveranciers de teruglevertarieven al aan het verlagen.

Eigenlijk is het belangrijkste dus: kies niet voor méér zonepanelen dan je zelf nodig hebt & dan heb jij jouw panelen nog steeds binnen een aantal jaren terugverdiend. Wil je hier meer over weten, vraag je je af hoeveel zonnepanelen je nodig hebt of héb jij te veel zonnepanelen en vraag je je af wat je het beste kunt doen met die te veel opgewekte energie?

Maak een afspraak met één van onze specialisten en zij leggen graag alles aan je uit. Een afspraak is gratis & vrijblijvend en Solar Contact is volledig onafhankelijk van leveranciers of specifieke merken. We kunnen je dus voorzien van een eerlijk advies op maat.

Ook interessant voor jou

2 reacties