fbpx

Hoe maak je zelf zonnepanelen schoon?

Om ervoor te zorgen dat je zonnepanelen optimaal blijven presteren, is het belangrijk om je zonnepanelen regelmatig schoon te maken en te onderhouden. 

Zonnepanelen worden continu blootgesteld aan allerlei elementen zoals regen, blaadjes, vogelpoep en andere vuiligheid. Dit kan gaan ophopen en zorgen dat de zonnepanelen te weinig energie opwekken en zo dus niet optimaal presteren.

Door je zonnepanelen regelmatig te onderhouden, kun je de levensduur van de zonnepanelen verlengen. Langdurig slecht onderhoud kan er namelijk voor zorgen dat je zonnepanelen onnodige schade oplopen. 

Wat heb je er voor nodig?

Als je zelf je zonnepanelen wilt gaan schoonmaken heb je natuurlijk wel de juiste materialen nodig. Een borstel met uitschuifbare stang is ideaal door de verschillende lengte variaties die mogelijk zijn, maar ook een zachte spons of doek voldoet. Verder is het beter voor je zonnepanelen om gedemineraliseerd water te gebruiken in verband met mineraalvorming op de panelen.

Aqua2Go Telescoopsteel 7,2 meter

€ 195,95
Deze set maakt het gemakkelijk om ramen, zonnepanelen, dakkapellen en andere oppervlakken te reinigen, zelfs op grote hoogte, veilig vanaf de grond.

De robuuste telescoopsteel, gemaakt van hoogwaardig aluminium, kan worden uitgeschoven tot maximaal 7,2 meter met handige klemmen om de lengte aan te passen. Het soft grip handvat biedt een stevige grip voor optimale controle.

Bij levering is de slang al in de steel geïntegreerd, met een Gardena/Hozelock wateraansluiting en een regelbaar kraantje voor de watertoevoer.
De set bevat een 40 cm borstel en een handige hoekadapter om de borstel in elke gewenste positie te plaatsen.

Bekijk op bol.com

Demi-water 20L Jerrycan gedemineraliseerd water

€ 21,95
Demiwater, osmosewater, gedemineraliseerd water, accuwater, strijkwater, en gedestilleerd water zijn uiterst zuivere vormen van water waarbij via destillatie alle anorganische zouten en veel organische stoffen zijn verwijderd. Het water wordt ultra zuiver gemaakt door middel van demineralisatie- en osmosetechnieken.

Dit water is veelzijdig in gebruik en geschikt voor verschillende toepassingen, zoals stoomstrijkijzers, ruitenwisservloeistof, accuwater, koelsystemen en stoomapparaten. Je ontvangt het in een handige opstapelbare jerrycan van 20 liter.

Bekijk op bol.com

Welke stappen zijn er?

Nu is het tijd om je panelen dan daadwerkelijk schoon te gaan maken. De belangrijkste regel voordat je begint is altijd jouw veiligheid. Neem de juiste maatregelen als je bijvoorbeeld het dak op gaat en zorg dat de ladder stevig staat, en je niet kan vallen. Zorg dat je schoonmaakmateriaal ook niet kan vallen of de zonnepanelen kan beschadigen bij omstoten.

Gebruik je schoonmaakborstel om eerst alle blaadjes en takjes van je paneel te vegen en gebruik daarna het demi water om voorzichtig het vuil van je panelen te verwijderen. Bij hardnekkige vlekken kan eventueel een mild sopje gemaakt worden met het demi wateren. Gebruik je borstel of een zachte spons om de vlekken te verwijderen. 

Je kunt na het schoonmaken de  zonnepanelen natuurlijk laten drogen, of desnoods met een droge, pluisvrije doek overtollige water wegvegen. Als je dan toch met je panelen bezig bent kun je meteen checken of alle bekabeling nog goed is en niet beschadigd of poreus is.

Niks voor jou? Laat iemand anders het doen!

En stel dat je na het lezen van dit artikel denkt, dit is absoluut niet voor mij weggelegd kun je ook professionele hulp inschakelen. Die doen het stuntwerk en schoonmaken dan voor jou. Voor ongeveer 15 euro per maand (dit geef je ook uit aan Netflix) worden jouw zonnepanelen twee keer per jaar professioneel gereinigd en volledig gecontroleerd op veiligheid & werking.

Conclusie?

Als je langer profijt wilt hebben van je zonnepanelen en wilt dat ze optimaal kunnen presteren, is regelmatig onderhoud geen overbodige luxe. Dit kun je zelf doen met het juiste materiaal of je kunt dit laten doen door een professional.

Ook interessant voor jou

Onze specialist: Jelle de Wit

Hi! Mijn naam is Jelle en binnen Solar Contact fungeer ik als specialist op het gebied van zonnepanelen, thuisbatterijen, warmtepompen en algehele verduurzaming van woningen.

Kenniscentrum categorieën

Meest gelezen artikelen