fbpx

Kwaliteit van zonnepanelen

Als specialist in zonnepanelen geven we graag duidelijke, onafhankelijke informatie aan de consument over de kwaliteit van zonnepanelen. In Nederland moeten zonnepanelen gecertificeerd zijn om te worden verkocht, bijvoorbeeld met een “TüV-certificering”. Deze certificering houdt in dat begeleidende tests zijn uitgevoerd om productdefecten uit te sluiten in de eerste levensjaren van het zonnepaneel. U kunt erop vertrouwen dat uw panelen de eerste jaren probleemloos werken en de uitgesproken kracht hebben.

Hoe lang blijven de zonnepanelen goed functioneren?

Het is echter belangrijk om te weten dat zo’n certificaat niet veel zegt over hoe goed de panelen functioneren na ongeveer 10 jaar of langer. Slecht vervaardigde panelen kunnen na lange tijd problemen krijgen, daarom is het nog belangrijker om een ​​betrouwbare leverancier te kiezen en voor producten te kiezen met een goede en lange garantie.

Bovendien kunt u letten op het ’track record’ van de zonnepanelenfabrikant en controleren of het een solide bedrijf is dat al lang in de zonne-industrie zit. Produceren ze alleen goedkope producten of hebben ze “premium” zonnepanelen met hogere prestaties en hogere garantie? Houd er rekening mee dat een kortere installatiegarantie om geld te besparen op de lange termijn niet verstandig is.

Meest voorkomende problemen met zonnepanelen: delaminatie en micro-cracks

Er zijn twee veelvoorkomende problemen die zich op de lange termijn kunnen voordoen: delaminatie en micro-cracks. Delaminatie is de scheiding van de verschillende lagen in het zonnepaneel en kan optreden na vele jaren vanwege onzorgvuldig leggen van verschillende lagen tijdens de productie. Dit kan leiden tot lage opbrengsten of zelfs gevaarlijke situaties.

Micro-cracks, scheurtjes in de afzonderlijke zonnecellen die vaak onzichtbaar zijn voor het blote oog, kunnen tijdens de productie ontstaan en in de beginjaren geen problemen veroorzaken. Later kunnen ze echter de lengte van het paneel beschadigen, wat voor verschillende problemen kan zorgen, zoals hogere temperaturen in de zonnecellen. Een goede fabrikant gebruikt elektroluminescente scans (EL-scans) op de productielijn om dergelijke schade letterlijk aan het licht te brengen voordat de panelen worden verstuurd.

Ook interessant voor jou