fbpx

Afschaffen salderingsregeling: wat moet je weten?

Als specialist in zonnepanelen wil ik je graag informeren over het afschaffen van de salderingsregeling in Nederland. Dit is een belangrijke ontwikkeling voor huishoudens en bedrijven die zonnepanelen op hun dak hebben liggen of van plan zijn deze aan te schaffen. In deze blog zal ik uitleggen wat de salderingsregeling inhoudt, waarom deze wordt afgeschaft en wat de gevolgen zijn voor jou als consument.

Wat is de salderingsregeling?

De salderingsregeling houdt in dat de energie die je met je zonnepanelen opwekt en teruglevert aan het elektriciteitsnet, wordt afgetrokken van de energie die je afneemt van het net. Hierdoor betaal je alleen voor de netto afname van energie. Als je bijvoorbeeld 3.000 kWh per jaar verbruikt en 2.000 kWh teruglevert aan het net, betaal je alleen voor de 1.000 kWh die je netto hebt afgenomen.

Waarom wordt de salderingsregeling afgeschaft?

De salderingsregeling wordt afgeschaft omdat het aantal huishoudens en bedrijven met zonnepanelen op hun dak snel groeit. Hierdoor wordt er steeds meer energie teruggeleverd aan het elektriciteitsnet, wat tot gevolg heeft dat de kosten voor het netwerkbeheer stijgen. Om deze kosten te kunnen dekken, heeft de overheid besloten de salderingsregeling af te schaffen.

Wat zijn de gevolgen van het afschaffen van de salderingsregeling?

Het afschaffen van de salderingsregeling heeft gevolgen voor de terugverdientijd van zonnepanelen. Op dit moment is de terugverdientijd gemiddeld 7 tot 9 jaar, maar deze zal waarschijnlijk langer worden na het afschaffen van de salderingsregeling. Dit komt doordat je niet langer de volledige energieprijs terugkrijgt voor de energie die je teruglevert aan het net, maar een lagere vergoeding ontvangt. Dit kan betekenen dat de financiële voordelen van zonnepanelen verminderen.

Hoe gaat het afschaffen van de salderingsregeling in zijn werk?

Vanaf 1 januari 2023 wordt de salderingsregeling geleidelijk afgebouwd over een periode van 7 jaar. Dit houdt in dat je elk jaar minder terugkrijgt voor de energie die je terug levert aan het net. Uiteindelijk zal er in 2031 geen sprake meer zijn van salderen en ontvang je alleen nog een terugleververgoeding van je energieleverancier.

Wat kun je doen als consument?

Als consument kun je verschillende dingen doen om de gevolgen van het afschaffen van de salderingsregeling te beperken. Zo kun je bijvoorbeeld overwegen om een accu aan te schaffen waarmee je de energie die je overdag opwekt, kunt opslaan en later kunt gebruiken. Ook kun je ervoor kiezen om je energieverbruik te verminderen door bijvoorbeeld energiezuinige apparaten aan te schaffen of bewuster om te gaan met het gebruik van elektriciteit. Daarnaast is het verstandig om te kijken naar andere regelingen en subsidies die beschikbaar zijn voor het opwekken van duurzame energie, zoals de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) en de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE++). Het is ook goed om te kijken naar de mogelijkheden om te investeren in gezamenlijke zonnepanelenprojecten of om de opgewekte energie te delen met je buren of andere buurtbewoners. Door samen te werken kun je de kosten en de impact van het afschaffen van de salderingsregeling beperken en kun je blijven profiteren van de voordelen van zonne-energie.

Ook interessant voor jou

Eén reactie