fbpx

Salderen en energie terug leveren: hoe zit dat?

Het plaatsen van zonnepanelen op je dak is een investering die je op de lange termijn flink kan besparen op je energiekosten en zelfs geld kan opleveren. Als je meer stroom opwekt dan je op dat moment verbruikt, kan de overtollige stroom terug geleverd worden aan het lichtnet. Dit wordt ook wel terug leveren genoemd.

Wat is salderen?

De energieleverancier is wettelijk verplicht om de stroom die je jaarlijks levert te verrekenen met de stroom die je inkoopt. Dit noemen we salderen. Je betaalt alleen energiebelasting en btw over je netto verbruik. Het is daarbij belangrijk om te weten dat je altijd een vast tarief betaalt voor energietransport, ook als je netto verbruik nul is.

Als je zonnepanelen hebt, kan het zijn dat je in het eerste jaar een hoge maandpremie betaalt aan de energieleverancier. Dit komt omdat je aan het einde van het jaar een jaarnota terugkrijgt. Om dit te voorkomen, kan je aan je energieleverancier vragen of de maandlasten direct verlaagd kunnen worden.

Afschaffing salderingsregeling?

Tot 1 januari 2024 geldt de salderingsregeling, maar deze zal waarschijnlijk verdwijnen. Onder de nieuwe regeling zal de stroom die je direct voor jezelf gebruikt waardevoller zijn dan de stroom die je terug levert aan het net. Er wordt gesproken over een “Intelligent Grid” dat beloning geeft voor het automatisch gebruik van verbruikte energie, om overproductie en stroomverbruik op dezelfde plek en tijd te voorkomen. Het is nog niet duidelijk hoe deze regeling er precies uit zal zien.

Ook interessant voor jou

Eén reactie