fbpx

Wat is de terugverdientijd van een thuisbatterij?

Een veel gestelde vraag bij de aanschaf van een thuisbatterij is: wat is de terugverdientijd van een thuisbatterij? Logisch, want als je overweegt om een thuisbatterij aan te schaffen wil je ook weten wat dat je dan precies oplevert.

terugverdientijd thuisbatterij

Wat is de terugverdientijd?

De terugverdientijd van een thuisbatterij is de periode waarin je de kosten van de batterij terugverdient door de besparing op je energierekening. Als de terugverdientijd kort is, betekent dit dat de investering in de thuisbatterij zich snel terugbetaalt.

Hoe wordt de terugverdientijd van een thuisbatterij berekend?

De terugverdientijd van een thuisbatterij kan berekend worden door de aanschafprijs van de batterij te delen door de besparing op de energierekening per jaar. Als de aanschafprijs van de batterij bijvoorbeeld €5000 is en de besparing op de energierekening per jaar €1000 is, dan is de terugverdientijd 5 jaar.

Factoren die van invloed zijn op de terugverdientijd

Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op de terugverdientijd van een thuisbatterij:

  • De aanschafprijs van de batterij: hoe hoger de aanschafprijs, hoe langer de terugverdientijd.
  • De grootte van de batterij: hoe groter de batterij, hoe hoger de aanschafprijs en hoe langer de terugverdientijd.
  • Het energieverbruik: hoe hoger het energieverbruik, hoe meer je kunt besparen met een thuisbatterij en hoe korter de terugverdientijd.
  • Het tarief voor terug levering: als je een hoog tarief ontvangt voor terug levering van energie, kun je meer besparen en is de terugverdientijd korter.
  • De levensduur van de batterij: als de batterij een lange levensduur heeft, kun je langer gebruik maken van de besparing en is de terugverdientijd korter.

Is een thuisbatterij de investering waard?

Of een thuisbatterij de investering waard is, hangt af van je persoonlijke situatie en wensen. Als je veel energie verbruikt en een hoog tarief betaalt voor terug levering van energie, kan een thuisbatterij een interessante investering zijn. Ook als je graag zelfvoorzienend wilt zijn en minder afhankelijk wilt zijn van het energienetwerk, kan een thuisbatterij de moeite waard zijn.

Alles op een rijtje

De terugverdientijd van een thuisbatterij is de periode waarin je de kosten van de batterij terugverdient door de besparing op je energierekening. De terugverdientijd hangt af van verschillende factoren, zoals de aanschafprijs van de batterij, de grootte van de batterij en het energieverbruik. Of een thuisbatterij de investering waard is, hangt af van je persoonlijke situatie en wensen.

Ook interessant voor jou

13 reacties