fbpx

Kan ik een thuisbatterij combineren met zonnepanelen?

Consumenten vragen zich vaak af of een thuisbatterij gecombineerd kan worden met zonnepanelen. Het antwoord is ja! Het combineren van een thuisbatterij met zonnepanelen kan zelfs heel voordelig zijn!

Waarom een thuisbatterij combineren met zonnepanelen?

Als je zonnepanelen op je dak hebt, wekken deze overdag stroom op wanneer de zon schijnt. Op momenten dat je zelf weinig of geen stroom verbruikt, wordt de opgewekte stroom terug geleverd aan het elektriciteitsnet. ’s Avonds, ’s nachts en op bewolkte dagen heb je echter meer stroom nodig dan je zonnepanelen opwekken. Op dat moment moet je stroom afnemen van het elektriciteitsnet, wat relatief duur is. Een thuisbatterij kan hierbij helpen. Je slaat dan de opgewekte energie overdag op en gebruikt deze wanneer je deze nodig hebt. Dit kan leiden tot aanzienlijke besparingen op je energierekening en een verminderde afhankelijkheid van het elektriciteitsnet.

Waar moet je op letten bij het combineren van een thuisbatterij met zonnepanelen?

Als je een thuisbatterij wilt combineren met zonnepanelen, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten:

  1. Capaciteit: Zorg dat de capaciteit van de thuisbatterij groot genoeg is om de stroom die je overdag opwekt op te slaan. Dit is afhankelijk van de grootte van je huishouden en je energieverbruik. Een specialist kan je hierbij helpen.
  2. Omvormer: Controleer of de omvormer van je zonnepanelen geschikt is voor het opladen van een thuisbatterij. Een geschikte omvormer is nodig om ervoor te zorgen dat de batterij goed wordt opgeladen en dat het systeem veilig werkt.
  3. Installatie: Een thuisbatterij moet goed geïnstalleerd worden. Dit kan het beste gedaan worden door een professional, om ervoor te zorgen dat het systeem veilig en betrouwbaar werkt.
  4. Subsidies: In sommige gevallen zijn er subsidies beschikbaar voor het installeren van een thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen. Informeer hiernaar bij je gemeente of provincie.

Alles op een rijtje

Een thuisbatterij kan prima gecombineerd worden met zonnepanelen en kan leiden tot aanzienlijke besparingen op je energierekening en een verminderde afhankelijkheid van het elektriciteitsnet. Let bij het combineren van een thuisbatterij met zonnepanelen wel op de capaciteit, omvormer, installatie en eventuele subsidies. Een specialist kan je hierbij helpen en adviseren welke thuisbatterij het beste bij jouw situatie past.

Ook interessant voor jou

Eén reactie