Garantie op zonnepanelen: alles wat je moet weten
Als je hebt geïnvesteerd in een zonnepanelensysteem dat minstens 10 jaar, en misschien zelfs 25 jaar, elektriciteit moet leveren, dan is het belangrijk om te weten welke garanties er van toepassing zijn. Er zijn verschillende soorten garanties die kunnen worden geboden, dus het is goed om te begrijpen wat ze precies inhouden. Hieronder hebben we de belangrijkste soorten garanties voor je op een rijtje gezet.
Vermogensgarantie
Een vermogensgarantie is gebruikelijk bij zonnepanelen en geeft aan hoeveel vermogen de panelen na een bepaalde tijd nog steeds kunnen leveren. Meestal wordt er een vermogensgarantie van 80% afgegeven na 20 of 25 jaar. Let op: vraag altijd of de vermogensgarantie “lineair” is, wat betekent dat je al aanspraak kunt maken op de garantie als de panelen na 12 jaar met meer dan 0,5% per jaar beschadigd zijn geraakt. Houd er rekening mee dat als het zonnepaneel na de productgarantieperiode volledig weigert te werken, de garantie voor de functionaliteit vervalt.
Productgarantie op zonnepanelen
De productgarantie geldt voor de zonnepanelen zelf en de omvormer(s) en dekt productdefecten. De minimale garantie voor omvormers is vijf jaar, maar sommige fabrikanten bieden tot wel 30 jaar garantie op hun zonnepanelen. Een voorbeeld van zo’n fabrikant is SolarWatt, dat glas-glas panelen produceert die duurzamer zouden zijn dan panelen met alleen glas aan de voorkant. Let op: zorg ervoor dat het merk van de panelen daadwerkelijk wordt geproduceerd door een gerenommeerde fabrikant.
Installatiegarantie en servicegarantie
De installatiegarantie is van toepassing op het installatiewerk en de kabelverbindingen en dekt problemen die hiermee samenhangen. De minimale garantieperiode voor installaties is twee jaar, maar steeds meer leveranciers bieden garanties van vijf of tien jaar. Sommige leveranciers bieden ook een systeemgarantie aan, waarbij zij garanderen dat het hele systeem goed werkt en eventuele problemen oplossen zonder extra kosten.
Het is altijd verstandig om te informeren bij je leverancier of je verzekeraar wat er precies wordt gedekt in geval van schade of storingen aan je zonnepanelensysteem. Zo kun je er zeker van zijn dat je optimaal bent beschermd en kun je zonder zorgen genieten van de voordelen van zonne-energie.
Garantiefonds voor zonnepanelen
Naast de verschillende soorten garanties die door leveranciers worden aangeboden, bestaat er ook een garantiefonds voor zonnepanelen. Dit fonds biedt extra zekerheid voor consumenten die investeren in zonnepanelen. Mocht de leverancier bijvoorbeeld failliet gaan, dan kunt u als consument een beroep doen op het garantiefonds om uw investering terug te krijgen. Het garantiefonds is opgericht door de overheid en wordt beheerd door de onafhankelijke stichting Garantiefonds Zonnepanelen. Het fonds is er voor alle particulieren en kleinere bedrijven in Nederland die zonnepanelen kopen of leasen van een erkende leverancier.
Het is belangrijk om te weten dat het garantiefonds alleen geldt voor de financiële gevolgen van faillissement van de leverancier en niet voor garantieclaims op het product zelf. Het fonds is dus geen vervanging voor de garanties die door de leverancier worden aangeboden, maar biedt wel extra financiële zekerheid. Als u meer informatie wilt over het garantiefonds voor zonnepanelen, kunt u terecht op de website van Garantiefonds Zonnepanelen.
4 reacties