fbpx

Zonnepanelen op je balkon? Dat kan!

We krijgen met regelmaat de vraag of er mogelijkheden bestaan voor zonnepanelen op je balkon. Het goede nieuws is: die mogelijkheid bestaat. Máár er zitten wel een aantal haken en ogen aan. Want, zo wegen de installatiekosten vaak niet op tegen de voordelen én kun je bij de meeste installateurs dus niet terecht voor zonnepanelen op je balkon. Maar, er zijn alternatieven die bijna net zo makkelijk zijn als het in elkaar zetten van een IKEA kast.

zonnepanelen op je balkon

Het slimme gebruik van beperkte ruimte

Je balkon kan meer zijn dan alleen een plek om van de zon te genieten. Het kan ook dienen als een bron van duurzame energie. Zonnepanelen op balkons maken slim gebruik van de beschikbare ruimte, vooral als je geen geschikt dak hebt. Als je balkon goed op het zuiden is gericht en weinig schaduw heeft, kun je het potentieel van zonne-energie benutten. Het is belangrijk om te realiseren dat de opbrengst mogelijk lager zal zijn dan bij traditionele dakpanelen, maar het kan nog steeds een aanzienlijke bijdrage leveren aan je energiebehoeften.

Zonnepanelen op je balkon: hoe werkt het?

Voor zonnepanelen op balkons worden vaak dunnefilm-zonnepanelen gebruikt. Deze panelen zijn lichter en flexibeler dan hun traditionele tegenhangers, waardoor ze beter geschikt zijn voor montage op een balkonframe. De installatie kan variëren, maar het omvat meestal het monteren van de panelen op frames die aan de balustrades of vloer worden bevestigd. Het is echter van vitaal belang om rekening te houden met lokale regelgeving en bouwvergunningen voordat je aan de slag gaat.

Bedenk de kosten en baten

Bij het overwegen van zonnepanelen op je balkon is het belangrijk om de kosten en baten af te wegen. Installatiekosten kunnen relatief hoog zijn in vergelijking met de mogelijke opbrengst, vooral als je een beperkte ruimte hebt. Bovendien is het mogelijk dat je balkon mogelijk niet optimaal is gepositioneerd voor maximale zonne-energieopbrengst. Het is altijd verstandig om een professioneel advies in te winnen voordat je een beslissing neemt.

Alternatieven voor zonnepanelen op je balkon

Hoewel zonnepanelen op je balkon aantrekkelijk klinken, zijn er ook alternatieven om duurzame energie op te wekken. Draagbare zonne-opladers en batterijen kunnen je apparaten van stroom voorzien, en ze zijn veel flexibeler in gebruik. Daarnaast kunnen zonnezeilen of luifels op je balkon worden geïnstalleerd om niet alleen schaduw te bieden, maar ook zonne-energie op te wekken.

Conclusie

Zonnepanelen op je balkon zijn mogelijk, maar ze komen met een aantal uitdagingen en overwegingen. Het is belangrijk om de kosten, opbrengsten en de geschiktheid van je balkon voor zonne-energie grondig te onderzoeken voordat je een beslissing neemt. Als zonnepanelen op je balkon niet haalbaar zijn, zijn er nog steeds alternatieven om je steentje bij te dragen aan duurzame energieopwekking.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van zonnepanelen op je balkon? Neem dan gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek met onze deskundige adviseurs. We helpen je graag bij het verkennen van de beste opties voor jouw specifieke situatie.

zonnepanelen op je balkon

Zonnepaneel voor balkon | Plug & Play

€ 499,00
Met de Zonnepanelen Balkon Set kun je op een efficiënte manier zonne-energie opwekken, zelfs als je geen dak hebt. Deze set bevat 1 krachtig zonnepaneel van JA Solar, dat speciaal ontworpen is voor verticale montage van zonnepanelen op balkons. Het paneel heeft een vermogen van 370wp, waardoor het een hoog uitgangsvermogen kan genereren en ideaal is voor beperkte ruimtes zoals balkons.

Bekijk op bol.com

zonnepaneel op balkon

Zonnepanelen voor balkon | Geschikt voor open relingen

€ 899,00
De Zonnepanelen Balkonset bevat twee krachtige zonnepanelen met een totaal vermogen van 750Wp. Deze set is speciaal ontworpen voor balkons met een open reling en wordt geleverd met bijpassende beugels.

Bekijk op bol.com

Ook interessant voor jou

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *