fbpx

Gasloos wonen: dit moet je weten en regelen

In 2030 moeten we in Nederland al flink minder gas gebruiken, in 2050 is het de bedoeling dat alle Nederlandse woningen van het gas af zijn. Maar, wat zijn de alternatieven? Zijn er subsidies beschikbaar? En, welke stappen moet je zetten? Welke alternatieven zijn er voor het opwekken van duurzame energie voor de verwarming van jouw woning?

Lopen voordat je kunt rennen

Veel mensen denken bij het overgaan naar een gasloze woning alleen aan het vervangen van de huidige CV ketel of het aanschaffen van een inductie kookplaat. Maar: voordat je kunt gaan rennen, moet je eerst leren lopen. Want: hoe zit het eigenlijk met de isolatie van jouw huis? Als je jouw woning optimaal isoleert, hoef je minder warmte op te wekken: de eerste stap naar het verbruiken van minder gas. In ons kenniscentrum geven we meer informatie over het goed isoleren van je woning.

Elektrische of hybride warmtepomp?

Als je zeker weet dat het met de isolatie van jouw woning wel snor zit, dán kun je gaan kijken naar – bijvoorbeeld – het vervangen van je CV ketel. Een warmtepomp is een zuinig en duurzaam alternatief voor een cv-ketel. Je kunt kiezen voor een volledig elektrische warmtepomp of een hybride warmtepomp. Beide hebben uiteraard voor en nadelen.

Een volledig elektrische warmtepomp verwarmt je huis en zorgt voor warm water. Je hebt dan geen gasaansluiting meer nodig. Deze warmtepompen zijn relatief duur en stellen hoge eisen aan de isolatie van je woning. Daarom zijn ze vooral interessant voor nieuwbouwwoningen. Het alternatief? De hybride warmtepomp. Maar: je voelt hem al aankomen, dan ben je nog steeds niet volledig van het gas af. Anderzijds zijn er voor deze warmtepompen wel subsidies beschikbaar, wat maakt dat het op dit moment een aantrekkelijke oplossing is.

Gasloos wonen met een inductieketel

Hét alternatief voor de warmtepomp – zowel elektrisch als hybride – is de inductieketel. Miljoenen mensen koken op inductie; in de industrie wordt inductie gebruikt voor extreem hoog, maar vooral snel verwarmen. Wat nieuw is, is het gebruik van “inductietechnologie” voor het verwarmen van je woning en het leveren van warm water. Voor de inductieketel zijn geen kostbare verbouwingen nodig, kun je volledig van het gas af en stoot je geen CO2 meer uit. Solar Contact is partner van TI-Green, het Nederlandse meesterbrein achter deze uitvinding. Eerder schreven we daarom al een uitgebreide blog over de werking en voordelen van de inductieketel.

Weten wat voor jou de beste oplossing is?

Onze specialisten staan klaar om al je vragen te beantwoorden en je volledig vrijblijvend te adviseren over de juiste, maatwerk oplossingen. Vul het formulier in en dan neemt één van onze specialisten binnen 3 dagen contact met je op voor het plannen van een gratis & vrijblijvend adviesgesprek.

2 reacties