fbpx

Zonnepanelen gevoelig voor hacks en storingen? Dit moet je weten.

Afgelopen week publiceerde de NOS een artikel betreffende de cyberveiligheid van zonnepanelen en omvormers. We merken dat deze berichtgeving gezorgd heeft voor onrust onder consumenten. Bij Solar Contact begrijpen we dat de veiligheid van zonnepanelen en omvormers een belangrijk aandachtspunt is voor consumenten die overwegen om over te stappen op zonne-energie. In het licht van die recente berichtgeving over mogelijke kwetsbaarheden en cyberaanvallen op zonnepaneelsystemen, willen we graag enige geruststelling bieden.

De context van de kwetsbaarheid:

De berichtgeving over kwetsbaarheden en potentiële cyberaanvallen op zonnepaneelsystemen mag niet worden genegeerd. Het is echter belangrijk om te begrijpen dat deze kwetsbaarheden voornamelijk betrekking hebben op de omvormers, die de energie van zonnepanelen verwerken. Hoewel sommige omvormers momenteel nog niet voldoen aan de vereiste veiligheidsnormen, zijn er veranderingen op komst.

Om de veiligheid van zonnepanelen te waarborgen, heeft de industrie erkend dat er strengere eisen moeten worden gesteld. Vanaf augustus 2024 worden er nieuwe normen voor cyberveiligheid van zonnepanelen geïmplementeerd. Dit is een belangrijke stap in de goede richting en een geruststellend teken dat de industrie de veiligheidsaspecten serieus neemt.

Realistisch risico?

Hoewel theoretisch gezien een georganiseerde hack op zonnepanelensystemen schade zou kunnen veroorzaken, is de werkelijke kans op een grootschalige verstoring van het stroomnetwerk minimaal. Het vergt aanzienlijke inspanningen en expertise om zo’n aanval uit te voeren, inclusief het uitschakelen van omvormers op individuele basis. Dit betekent dat de kans op een landelijke storing als gevolg van een cyberaanval uiterst klein is.

Sterke wachtwoorden en beveiligingsupdates

Als consument kun je ook zelf bijdragen aan de veiligheid van je zonnepanelensysteem. Door sterke, unieke wachtwoorden te gebruiken en regelmatig beveiligingsupdates uit te voeren, minimaliseer je de kans op inbreuken. We raden altijd aan om de nieuwste veiligheidsmaatregelen te volgen en te implementeren.

Vertrouwen op betrouwbare leveranciers

Hoewel de veiligheid van zonnepanelen en omvormers een terechte zorg is, kunnen we duidelijk zien dat de industrie actie onderneemt om de kwetsbaarheden aan te pakken. Met de nieuwe veiligheidsnormen die vanaf augustus 2024 van kracht worden, worden zonnepanelensystemen steeds veiliger. Bovendien is de kans op een grootschalige verstoring van het stroomnetwerk door een hack zeer klein. Door samen te werken met betrouwbare leveranciers en goede beveiligingspraktijken te volgen, kun je met vertrouwen kiezen voor zonnepanelen en een duurzamere toekomst omarmen.

Bij Solar Contact werken we alleen samen met betrouwbare, gecertificeerde leveranciers en installateurs. We nemen ten alle tijden de veiligheid in acht en doen er alles aan ons steentje bij te dragen. Overweeg je om zonnepanelen te nemen, maar heb je op basis van de recente berichtgeving twijfels of vragen? Plan een vrijblijvend gesprek in met één van onze specialisten, zij leggen je graag alles uit.

Ook interessant voor jou

Onze specialist: Jelle de Wit

Hi! Mijn naam is Jelle en binnen Solar Contact fungeer ik als specialist op het gebied van zonnepanelen, thuisbatterijen, warmtepompen en algehele verduurzaming van woningen.

Kenniscentrum categorieën

Meest gelezen artikelen

2 reacties