fbpx

Zonnepanelen en brandveiligheid: hoe zit dat?

Door de recente berichtgeving in het nieuws vragen veel mensen zich af hoe veilig zonnepanelen eigenlijk zijn. Wat is het risico op een woningbrand door zonnepanelen? Welke maatregelen kun je nemen om dat risico te minimaliseren? En, hoe ontstaat zo’n woningbrand door zonnepanelen überhaupt?

Wat is het risico op woningbrand door zonnepanelen?

Volgens een berekening door de Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk (TNO) op basis van cijfers uit 2018 ontstond er bij 0,014 procent van de in dat jaar geïnstalleerde PV-systemen brand. In vrijwel alle gevallen ging het om in-daksystemen en/of slecht aangesloten connectoren. Laten we dat getal even in perspectief plaatsen:

In het jaar 2020 rukte de brandweer 44.000 keer uit voor branden. Van die 44.000 keer, ging het in slechts 39 gevallen om zonnepaneelbranden. Dat is 0,09%. Ter vergelijking: verzekeraar Univé geeft aan dat in hetzelfde jaar vijf schoorsteenbranden per dag plaatsvonden.

Maar, hoe worden die branden veroorzaakt?

Woningbranden door zonnepanelen worden in de meeste gevallen veroorzaakt door grofweg twee dingen: in-daksystemen en/of slecht aangesloten connectoren. De voordelen van een in-daksysteem zijn alleen esthetisch, om zeker te weten dat je geen onnodig risico neemt kun je ervoor kiezen om simpelweg niet voor een in-daksysteem te gaan óf om extra maatregelen te nemen op het gebied van brandveiligheid, zoals de juiste isolatie.

Die slecht aangesloten connectoren zijn een groter hoofdpijndossier en de oorzaak is hoofdzakelijk te vinden bij niet erkende en/of gecertificeerde installateurs. Zorg dus te allen tijde dat je gebruik maakt van een bedrijf met de juiste erkenning en/of certificeringen.

Solar Contact werkt enkel samen met gecertificeerde partners

Heb je meer vragen over de brandveiligheid van zonnepanelen? Twijfel je over de juiste partij? Bij Solar Contact voorzien we je van gratis, vrijblijvend en volledig onafhankelijk advies en koppelen we je graag aan de juiste – gecertificeerde – partner. Al onze partners werken met gecertificeerde installateurs, zo weet jij zeker dat je zonnepanelen veilig worden aangelegd.

Ook interessant voor jou

Onze specialist: Jelle de Wit

Hi! Mijn naam is Jelle en binnen Solar Contact fungeer ik als specialist op het gebied van zonnepanelen, thuisbatterijen, warmtepompen en algehele verduurzaming van woningen.

Kenniscentrum categorieën

Meest gelezen artikelen