fbpx

Welke soorten warmtepompen zijn er?

Als consument ben je op zoek naar de meest geschikte warmtepomp voor jouw huis. Maar welke soorten warmtepompen zijn er eigenlijk?

Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp maakt gebruik van de buitenlucht om een ruimte te verwarmen. De warmte uit de buitenlucht wordt opgenomen en via een warmtewisselaar afgegeven aan het water dat door het systeem stroomt. Dit water wordt vervolgens gebruikt om de ruimte te verwarmen. Een lucht-water warmtepomp is een populaire keuze omdat het relatief eenvoudig te installeren is en weinig ruimte inneemt.

Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp maakt gebruik van grondwater om een ruimte te verwarmen. Het grondwater heeft het hele jaar door een constante temperatuur van ongeveer 10-12 graden Celsius. Dit water wordt via een gesloten systeem naar de warmtepomp geleid, waar het wordt opgewarmd en gebruikt om de ruimte te verwarmen. Een water-water warmtepomp is een duurzame keuze, maar vereist wel een speciale vergunning en is duurder in aanschaf dan een lucht-water warmtepomp.

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp combineert een traditionele cv-ketel met een warmtepomp. Hierbij wordt de warmtepomp ingezet voor het grootste deel van de verwarming van een ruimte en de cv-ketel springt alleen bij wanneer het nodig is om de warmtevraag aan te vullen. Een hybride warmtepomp is een goede tussenoplossing voor mensen die willen overstappen op duurzame energie, maar nog niet volledig willen afscheid nemen van hun cv-ketel.

Grondwater warmtepomp

Een grondwater warmtepomp maakt gebruik van de warmte in de grond om een ruimte te verwarmen. Via een buizensysteem in de grond wordt de warmte opgenomen en naar de warmtepomp geleid. Hier wordt de warmte overgedragen aan het water dat door het systeem stroomt en wordt gebruikt om de ruimte te verwarmen. Een grondwater warmtepomp is een duurzame keuze, maar vereist wel een grote tuin of terrein en is duurder in aanschaf dan een lucht-water warmtepomp.

Lucht-lucht warmtepomp

Een lucht-lucht warmtepomp maakt gebruik van de buitenlucht om een ruimte te verwarmen en te koelen. Het systeem zuigt de buitenlucht aan, verwarmt of koelt deze en blaast vervolgens de lucht de ruimte in. Een lucht-lucht warmtepomp is een goede keuze voor mensen die op zoek zijn naar een multifunctioneel systeem dat zowel kan verwarmen als koelen.

Ook interessant voor jou

Eén reactie