fbpx

Wat is het verschil tussen een warmtepomp en een cv-ketel?

Een cv-ketel is een apparaat dat zorgt voor de verwarming van een woning en het warm water in huis. Een warmtepomp kan hetzelfde doen, maar werkt op een heel andere manier.

Hoe werkt een cv-ketel?

Een cv-ketel werkt door middel van het verbranden van aardgas. Hierbij ontstaat er warmte, die vervolgens wordt overgedragen aan het water dat door de radiatoren of vloerverwarming stroomt. Ook wordt er warm water geproduceerd voor bijvoorbeeld de douche of het afwassen.

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp werkt op een compleet andere manier. In plaats van het verbranden van aardgas, maakt een warmtepomp gebruik van de warmte die al aanwezig is in de lucht, bodem of grondwater. Een warmtepomp haalt deze warmte naar binnen en gebruikt het om water te verwarmen, wat vervolgens wordt gebruikt voor de verwarming van de woning en het warm water in huis.

Verschil in duurzaamheid

Een belangrijk verschil tussen een cv-ketel en een warmtepomp is de duurzaamheid. Een cv-ketel werkt op aardgas, wat een fossiele brandstof is en dus niet duurzaam. Een warmtepomp daarentegen maakt gebruik van de warmte die al aanwezig is in de natuur, wat veel duurzamer is.

Verschil in kosten

Een ander verschil tussen een cv-ketel en een warmtepomp is de kostprijs. Een cv-ketel is in aanschaf goedkoper dan een warmtepomp. Echter, op de lange termijn zal een warmtepomp veel goedkoper zijn, doordat deze veel minder energie verbruikt. Bovendien is er voor de aanschaf van een warmtepomp vaak subsidie beschikbaar, wat de prijs verder kan drukken.

Verschil in comfort

Een cv-ketel en een warmtepomp hebben ook verschillende effecten op het comfort in huis. Met een cv-ketel kan de woning snel worden verwarmd en is er altijd warm water beschikbaar. Met een warmtepomp kan het wat langer duren voordat de woning op de gewenste temperatuur is, maar het verwarmingsproces is constanter en zorgt voor minder temperatuurschommelingen.

Tot slot

Een warmtepomp en een cv-ketel zijn beide apparaten die zorgen voor de verwarming van een woning en het warm water in huis. Het grote verschil tussen deze twee is de manier waarop ze werken. Een cv-ketel werkt op aardgas en is minder duurzaam dan een warmtepomp, die werkt op de warmte uit de natuur. Een warmtepomp is in aanschaf duurder dan een cv-ketel, maar op de lange termijn zal het veel goedkoper zijn en bespaart het energie.

Ook interessant voor jou

Onze specialist: Jelle de Wit

Hi! Mijn naam is Jelle en binnen Solar Contact fungeer ik als specialist op het gebied van zonnepanelen, thuisbatterijen, warmtepompen en algehele verduurzaming van woningen.

Kenniscentrum categorie├źn

Meest gelezen artikelen

2 reacties