fbpx

Welke soorten airco's zijn er? Een overzicht van verschillende opties

Als je op zoek bent naar een airconditioner, is het belangrijk om te weten welke verschillende soorten er zijn. In deze blog geef ik een overzicht van de verschillende opties en leg ik uit wat de voor- en nadelen zijn van elke soort airco. Zo kun je een weloverwogen keuze maken voor een airco die past bij jouw wensen en behoeften.

Mobiele airco's

Mobiele airco’s zijn verplaatsbare airconditioners die je gemakkelijk van kamer naar kamer kunt verplaatsen. Ze zijn relatief goedkoop en gemakkelijk te installeren, omdat er geen vaste installatie nodig is. Mobiele airco’s hebben echter wel een hoger energieverbruik en maken meer lawaai dan vaste airco’s.

Split airco's

Split airco’s bestaan uit een binnen- en buitenunit. De binnenunit wordt aan de wand gemonteerd en de buitenunit wordt op het dak of de muur geplaatst. Split airco’s zijn energiezuiniger dan mobiele airco’s en maken minder geluid. Bovendien kun je meerdere binnenunits aansluiten op één buitenunit, waardoor je meerdere ruimtes kunt koelen.

Multi-split airco's

Multi-split airco’s werken hetzelfde als split airco’s, maar met het verschil dat je meerdere binnenunits kunt aansluiten op één buitenunit. Dit is een goede optie als je meerdere ruimtes wilt koelen, maar niet voor elke ruimte een aparte buitenunit wilt installeren.

Inverter airco's

Inverter airco’s zijn energiezuiniger dan gewone airco’s, omdat ze de koelcapaciteit automatisch aanpassen aan de temperatuur in de ruimte. Dit zorgt voor een constante temperatuur en een lager energieverbruik. Inverter airco’s zijn wel duurder in aanschaf dan gewone airco’s.

Cassette airco's

Cassette airco’s worden vaak gebruikt in winkels en kantoren. Ze zijn ingebouwd in het plafond en blazen de lucht recht naar beneden. Cassette airco’s zijn minder zichtbaar dan andere airco’s en nemen geen ruimte in beslag. Ze zijn echter duurder in aanschaf en installatie.

Specialistisch advies

Er zijn verschillende soorten airco’s beschikbaar, elk met hun eigen voor- en nadelen. Mobiele airco’s zijn relatief goedkoop en gemakkelijk te verplaatsen, maar hebben een hoger energieverbruik en maken meer lawaai. Split airco’s zijn energiezuiniger en maken minder geluid, maar zijn duurder in aanschaf en installatie.

Multi-split airco’s zijn een goede optie als je meerdere ruimtes wilt koelen, maar niet voor elke ruimte een aparte buitenunit wilt installeren. Inverter airco’s zijn energiezuiniger dan gewone airco’s, maar duurder in aanschaf. Ze passen hun koelcapaciteit aan op basis van de temperatuur in de ruimte, waardoor ze minder energie verbruiken en efficiënter zijn. Welke soort airco het beste bij jou past, hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van de ruimte en je budget. Vragen? Laat je adviseren door een van onze specialisten.

Ook interessant voor jou

Eén reactie