fbpx

Wat is het verschil tussen een warmtepomp en een airco?

Als consument hoor je steeds meer over warmtepompen en airco’s, maar wat is nou precies het verschil tussen deze twee systemen?

Warmtepomp

Een warmtepomp is een systeem dat warmte uit de omgeving haalt en deze gebruikt om een woning te verwarmen. Dit kan op verschillende manieren, zoals door warmte uit de lucht of uit de grond te halen. Een warmtepomp kan daarnaast ook gebruikt worden om een woning te koelen. Het systeem gebruikt dan de warmtepomp in omgekeerde richting, waardoor warmte aan de woning wordt onttrokken en aan de omgeving wordt afgegeven.

Airco

Een airco is een systeem dat specifiek ontworpen is om een ruimte te koelen. Het haalt warmte uit de binnen lucht en geeft deze af aan de buitenlucht. Een airco is in tegenstelling tot een warmtepomp niet geschikt om een woning mee te verwarmen.

Het verschil

Het grote verschil tussen een warmtepomp en een airco is dus dat een warmtepomp zowel kan koelen als verwarmen en een airco alleen kan koelen. Daarnaast haalt een warmtepomp de warmte uit de omgeving en gebruikt deze om de woning te verwarmen, terwijl een airco warmte uit de binnen lucht haalt en afgeeft aan de buitenlucht om een ruimte te koelen.

Het beste voor jou

Als je op zoek bent naar een systeem dat zowel kan koelen als verwarmen, dan is een warmtepomp de juiste keuze. Wil je alleen een ruimte koelen, dan is een airco een geschikte oplossing.

Ook interessant voor jou

Eén reactie