fbpx

Wat is het verschil tussen een hybride warmtepomp en een all-electric warmtepomp?

Als consument wil je graag weten welk type warmtepomp het beste bij jouw situatie past. Een belangrijke keuze is bijvoorbeeld tussen een hybride of all-electric warmtepomp. Maar wat is precies het verschil tussen deze twee?

Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is een combinatie van een gasgestookte cv-ketel en een elektrische warmtepomp. Het systeem werkt als volgt: de warmtepomp zorgt voor de verwarming van je woning zolang de buitentemperatuur niet te laag is. Wanneer het te koud wordt schakelt de cv-ketel in om bij te springen. Op deze manier wordt er altijd op de meest efficiënte en duurzame manier verwarmd.

Wat is een all-electric warmtepomp?

Een all-electric warmtepomp is een warmtepomp die volledig op elektriciteit werkt en geen gasaansluiting nodig heeft. Deze warmtepomp haalt zijn energie uit de lucht of uit de bodem en kan deze omzetten in bruikbare warmte voor de woning.

Wat zijn de verschillen tussen hybride en all-electric warmtepompen?

Het grootste verschil tussen een hybride en all-electric warmtepomp is het feit dat een hybride warmtepomp in combinatie met een cv-ketel werkt en een all-electric warmtepomp volledig op elektriciteit werkt. Hierdoor is het verwarmen van de woning met een all-electric warmtepomp volledig CO2-neutraal.

Een ander verschil is dat de investering in een all-electric warmtepomp vaak hoger is dan die van een hybride warmtepomp. Dit komt doordat er bij een all-electric warmtepomp ook geïnvesteerd moet worden in een geschikt afgiftesysteem, zoals vloer- of wandverwarming.

Wat zijn de overeenkomsten tussen hybride en all-electric warmtepompen?

Ondanks de verschillen hebben hybride en all-electric warmtepompen ook een aantal overeenkomsten. Beide soorten warmtepompen zijn energiezuinig en zorgen voor een lagere energierekening. Daarnaast zijn beide soorten warmtepompen geschikt als duurzame vervanging voor de traditionele cv-ketel.

Welke warmtepomp past het beste bij mijn situatie?

Of een hybride of all-electric warmtepomp het beste bij jouw situatie past, hangt af van verschillende factoren. Zo is het type woning, de grootte van de woning en het energieverbruik van invloed op de keuze. Laat je daarom altijd goed adviseren door een specialist op het gebied van warmtepompen. Beide warmtepompen hebben hun voor- en nadelen, laat je daarom goed adviseren om de beste keuzen te maken voor jou.

Ook interessant voor jou

Onze specialist: Jelle de Wit

Hi! Mijn naam is Jelle en binnen Solar Contact fungeer ik als specialist op het gebied van zonnepanelen, thuisbatterijen, warmtepompen en algehele verduurzaming van woningen.

Kenniscentrum categorieën

Meest gelezen artikelen

Eén reactie