fbpx

Wat is de terugverdientijd van een warmtepomp?

Steeds meer mensen overwegen om over te stappen op een warmtepomp, mede dankzij de besparingen op energiekosten en de voordelen voor het milieu. Maar hoe lang duurt het eigenlijk voordat je de investering in een warmtepomp hebt terugverdiend?

Wat is de terugverdientijd?

De terugverdientijd van een warmtepomp is de tijd die het kost om de investering in een warmtepomp terug te verdienen door middel van de besparingen op de energierekening. Met andere woorden, hoeveel jaar duurt het voordat je de kosten van de warmtepomp hebt terugverdiend?

Verschillende factoren spelen een rol bij het bepalen van de terugverdientijd, waaronder de aanschafprijs van de warmtepomp, de energieprijzen, het energieverbruik van de woning en eventuele subsidies of andere financiële regelingen.

Hoe wordt de terugverdientijd berekend?

De terugverdientijd wordt berekend door de aanschafprijs van de warmtepomp te delen door de besparing op de energierekening per jaar. Dit geeft het aantal jaren weer dat nodig is om de investering terug te verdienen.

Bijvoorbeeld: stel dat de aanschafprijs van een warmtepomp €10.000 is en de besparing op de energierekening per jaar €1.000 bedraagt. Dan is de terugverdientijd 10 jaar (10.000 / 1.000 = 10).

Wat is de gemiddelde terugverdientijd van een warmtepomp?

De gemiddelde terugverdientijd van een warmtepomp ligt tussen de 7 en 15 jaar, afhankelijk van verschillende factoren zoals hierboven genoemd. In sommige gevallen kan de terugverdientijd korter zijn, bijvoorbeeld als er gebruik wordt gemaakt van subsidies of andere financiële regelingen.

Is een warmtepomp de investering waard?

Of een warmtepomp de investering waard is, hangt af van verschillende factoren zoals de aanschafprijs, het energieverbruik van de woning en de besparingen op de energierekening. Hoewel de terugverdientijd langer is dan bijvoorbeeld bij een gasgestookte Cv-ketel, heeft een warmtepomp een lange levensduur en levert het wel aanzienlijk meer besparingen op de energierekening op. Ook draagt een warmtepomp bij aan een duurzamere samenleving, daarom is zeker de moeite waard om te overwegen om te investeren in een warmtepomp.

Ook interessant voor jou

Eén reactie