Subsidie zonnepanelen
Als je overweegt om zonnepanelen te kopen, vraag je je misschien af wat de voordelen zijn en wat je kunt verwachten. Hieronder bespreken we beide aspecten.
Subsidies en regelingen zonnepanelen
Als particulier kun je in Nederland gebruik maken van verschillende subsidies en regelingen bij de aanschaf van zonnepanelen. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) waarbij je een deel van de aanschafkosten terug kunt krijgen. Ook kun je als eigenaar van een woning gebruik maken van de btw-teruggave regeling waarbij je de btw op de aanschaf en installatie van zonnepanelen terug kunt vragen bij de Belastingdienst. Daarnaast zijn er ook lokale subsidieregelingen waar je gebruik van kunt maken, afhankelijk van de gemeente waarin je woont. Het is altijd aan te raden om goed onderzoek te doen naar de beschikbare subsidies en regelingen voordat je overgaat tot de aanschaf van zonnepanelen.
Waarom zou je zonnepanelen moeten kopen?
Om te beginnen bespaar je direct geld wanneer je zonnepanelen installeert. Bij een geschikte installatie komen je maandelijkse energiekosten direct te vervallen. Daarnaast bespaar je ook op de jaarlijkse kosten voor energietransport, die ongeveer €115 bedragen. Afhankelijk van je situatie begin je na gemiddeld 7 jaar ook geld te verdienen aan de installatie. Op het moment dat de zonnepanelen break-even zijn, is het financieel rendement van je zonnepanelen net zo groot als de aanschafprijs van de installatie. Daarnaast is het een duurzame keuze, omdat het bijdraagt aan een lagere CO2-uitstoot.
Wat kan je verwachten bij het kopen van zonnepanelen?
De prijs van zonnepanelen wordt bepaald door twee of drie factoren: het materiaal, de arbeidsuren en soms ook voorrijkosten. Het is niet aan te raden om te besparen op het materiaal, aangezien het belangrijk is dat de panelen veilig op het dak liggen en het rendement opleveren dat nodig is voor jouw huishouden. Ook besparen op arbeidsuren is niet verstandig, omdat er twee manieren zijn om zonnepanelen te installeren en de veiligste optie is om ze vast te schroeven aan de diagonale balken van de dakconstructie. Dit is verzekeringstechnisch voordeliger en zorgt voor een veilige montage. Kortom, zonnepanelen zijn een lange-termijn investering die je niet zomaar doet, maar die op de lange termijn zowel financieel als duurzaam rendement opleveren.
Eén reactie