fbpx

Spouwmuurisolatie: hoe werkt het en wat zijn de verschillende isolatiematerialen die kunnen worden gebruikt?

Als je overweegt om je huis te isoleren, dan is spouwmuurisolatie een goede keuze. Maar wat is spouwmuurisolatie precies en hoe werkt het? In deze blog zullen we de basisprincipes van spouwmuurisolatie bespreken en de verschillende soorten isolatiematerialen die gebruikt kunnen worden.

Wat is spouwmuurisolatie?

Een spouwmuur is een muur bestaande uit twee muren met een tussenruimte (spouw) ertussen. Spouwmuurisolatie houdt in dat er isolatiemateriaal in deze spouwruimte wordt geplaatst om warmteverlies te verminderen en de energie-efficiëntie van het huis te verbeteren. Dit resulteert in lagere energiekosten en een beter milieu.

Hoe werkt spouwmuurisolatie?

Het isolatiemateriaal wordt via kleine gaatjes in de voegen van de buitenmuur ingeblazen. Dit gebeurt meestal aan de buitenkant van het huis, maar soms ook aan de binnenkant. Het isolatiemateriaal vult vervolgens de spouwruimte tussen de binnen- en buitenmuur. Op deze manier wordt de warmte binnen gehouden en kan koude lucht van buiten niet naar binnen komen.

Verschillende soorten isolatiematerialen

Er zijn verschillende soorten isolatiematerialen die gebruikt kunnen worden voor spouwmuurisolatie, waaronder:

  1. Glaswol: dit is een van de meest gebruikte isolatiematerialen. Het is gemaakt van gerecycled glas en is relatief goedkoop.
  2. Steenwol: dit is een ander populair isolatiemateriaal. Het is gemaakt van gesmolten steen en heeft uitstekende isolerende eigenschappen.
  3. EPS-parels: deze worden gemaakt van geëxpandeerd polystyreen en zijn licht van gewicht. Ze zijn ideaal voor het isoleren van spouwmuren met veel hoeken en bochten.
  4. PUR-schuim: dit is een ander type isolatiemateriaal dat vaak wordt gebruikt voor spouwmuurisolatie. Het is duurder dan de andere materialen, maar heeft uitstekende isolerende eigenschappen.

Tot slot

Spouwmuurisolatie is een geweldige manier om de energie-efficiëntie van je huis te verbeteren en geld te besparen op je energierekening. Het isoleren van je spouwmuren kan ook helpen bij het verminderen van geluidsoverlast van buitenaf. Er zijn verschillende soorten isolatiematerialen beschikbaar, dus zorg ervoor dat je een materiaal kiest dat past bij jouw behoeften en budget. Overweeg spouwmuurisolatie als je je huis wilt isoleren en de energiekosten wilt verlagen.

Ook interessant voor jou

Onze specialist: Jelle de Wit

Hi! Mijn naam is Jelle en binnen Solar Contact fungeer ik als specialist op het gebied van zonnepanelen, thuisbatterijen, warmtepompen en algehele verduurzaming van woningen.

Kenniscentrum categorieën

Meest gelezen artikelen

Eén reactie