fbpx

Kan ik een warmtepomp combineren met vloerverwarming?

Als specialist in warmtepompen kan ik je vertellen dat het combineren van een warmtepomp met vloerverwarming een populaire en effectieve oplossing is om je huis op een duurzame manier te verwarmen. In deze blog zal ik daarom ingaan op de vraag of je een warmtepomp kunt combineren met vloerverwarming en waar je op moet letten bij deze combinatie.

Wat is vloerverwarming?

Laten we beginnen met een korte uitleg van vloerverwarming. Vloerverwarming is een systeem waarbij buizen in de vloer zijn gelegd die warm water laten circuleren. Door deze warmteafgifte wordt de vloer verwarmd en stijgt de temperatuur in de ruimte. Vloerverwarming is een aangename manier van verwarmen omdat de warmte gelijkmatig verdeeld wordt en er geen hinderlijke radiatoren in de weg staan.

Kan een warmtepomp gecombineerd worden met vloerverwarming?

Ja, dat kan zeker. Sterker nog, een warmtepomp is uitermate geschikt om te combineren met vloerverwarming. Omdat vloerverwarming werkt op een relatief lage temperatuur, kan een warmtepomp op een efficiënte manier warmte afgeven aan het systeem. Hierdoor is het rendement van de warmtepomp hoger en bespaar je op je energiekosten.

Waar moet je op letten bij het combineren van een warmtepomp met vloerverwarming?

Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten als je een warmtepomp wilt combineren met vloerverwarming:

  1. Het type warmtepomp: Niet elke warmtepomp is geschikt om te combineren met vloerverwarming. Een lucht-lucht warmtepomp bijvoorbeeld, is minder geschikt omdat deze alleen warmte afgeeft aan de lucht. Een lucht-water of een water-water warmtepomp is daarentegen wel geschikt omdat deze warmte kan afgeven aan het water dat door de vloerverwarming stroomt.
  2. De aanleg van de vloerverwarming: Het is belangrijk dat de vloerverwarming op de juiste manier wordt aangelegd. Zo moeten de buizen op de juiste afstand van elkaar liggen en moeten ze op de juiste manier worden verdeeld over de ruimte. Een goede installateur kan je hierbij helpen.
  3. De juiste instellingen: Om de combinatie van een warmtepomp met vloerverwarming optimaal te laten werken, is het belangrijk om de juiste instellingen te kiezen. Zo moet de watertemperatuur in de vloerverwarming niet te hoog zijn en moeten de pompen op de juiste manier worden ingesteld.

Zeer effectief

Het zeker mogelijk is om een warmtepomp te combineren met vloerverwarming. Sterker nog, deze combinatie is erg effectief omdat de lage temperatuur van de vloerverwarming goed aansluit bij de werking van een warmtepomp. Wel is het belangrijk om op een aantal zaken te letten, zoals het type warmtepomp en de aanleg en instellingen van de vloerverwarming.

Ook interessant voor jou

Onze specialist: Jelle de Wit

Hi! Mijn naam is Jelle en binnen Solar Contact fungeer ik als specialist op het gebied van zonnepanelen, thuisbatterijen, warmtepompen en algehele verduurzaming van woningen.

Kenniscentrum categorieën

Meest gelezen artikelen

Eén reactie