fbpx

Item Kassa: waar let je op bij een zonnepanelen leverancier?

In de aflevering van Kassa van 6 augustus 2023 worden de uitdagingen van de installatie en plaatsing van zonnepanelen besproken. Hierdoor wordt onder andere de beelden en expertise van Erik en zijn YouTube kanaal gebruikt. Met slechts een eenvoudige zoekopdracht naar zonnepanelen op Google krijg je al snel 24 miljoen resultaten. Dit overaanbod maakt het vinden van betrouwbare bedrijven steeds lastiger. Regelmatig komen klachten binnen over slecht geïnstalleerde zonnepanelen, soms zelfs direct na plaatsing. Het belang van kwalitatieve installatie en vakmanschap wordt duidelijk benadrukt, vooral gezien het stijgende aantal brandincidenten dat in verband wordt gebracht met zonnepanelen.

Het belang van een betrouwbaar bedrijf

Het is van  groot belang om een betrouwbaar bedrijf te vinden voor de installatie van jouw zonnepanelen. Gezien het enorme aantal aanbieders op de markt kan dit echter een complexe opgave lijken. Maar er zijn gelukkig enkele aandachtspunten waar je op kunt letten wanneer je op zoek bent naar een geschikt installatiebedrijf.

Duidelijke afspraken en alarmbellen

Duidelijke afspraken maken met het installatiebedrijf over de levering van producten en de consequenties bij eventuele vertragingen is ook essentieel. Wanneer een bedrijf snel beweert je panelen te kunnen leveren – bijvoorbeeld binnen één week – moeten er alarmbellen in je hoofd afgaan. Erkende bedrijven hanteren meestal een leveringstermijn van twee tot drie maanden voor hun panelen.

Financiële overwegingen en garanties

Bij financiële aspecten is het gebruikelijk om eerst een aanbetaling van ongeveer 20% te doen en de resterende 80% te betalen nadat je panelen en gerelateerde producten zijn geleverd en functioneel zijn. Een aanbetaling van 50% of meer moet echter als een waarschuwing worden gezien.

De garanties voor omvormers variëren meestal tussen de 13 en 15 jaar, afhankelijk van het model. Bovendien kun je garantie krijgen op de installatie zelf. Hier wordt een valkuil gecreëerd waar “solar cowboys” misbruik van maken. Een hogere installatiegarantie (bijvoorbeeld 25 jaar) vergroot de kans op dubieuze praktijken.

Zorgvuldigheid tijdens en na installatie

Ook tijdens de installatie zijn er belangrijke aandachtspunten. Controleer bijvoorbeeld of de bedrading van de panelen netjes is weggewerkt. Als er tijdens de installatie losse stekkers liggen, aarzel dan niet om de installateurs hierop te wijzen. Tevens is het verstandig om te controleren of de geleverde producten overeenkomen met wat in de offerte is opgenomen.

Het spreekwoord “goedkoop is duurkoop” is dus helaas ook van toepassing op zonnepanelen. “Solar cowboys” verkopen graag goedkope panelen en omvormers van inferieure kwaliteit, of omvormers die niet geschikt zijn voor het aantal panelen. Als je dus overweegt om zonnepanelen aan te schaffen, is het van groot belang om grondig onderzoek te doen naar erkende bedrijven met capabele installateurs. Zoek naar bedrijven met een goede reputatie en maak een weloverwogen afweging tussen prijs en kwaliteit.

De noodzaak van gedegen onderzoek

Omdat er momenteel nog geen verplicht certificaat is voor zonnepaneel installatie, is gedegen onderzoek voorafgaand aan de installatie van cruciaal belang. Dit zal niet alleen jouw investering beschermen, maar ook erkende bedrijven ontlasten die zich inzetten voor kwaliteitsnormen.

De weg naar veilige en betrouwbare zonnepaneel installatie mag dan wel uitdagend zijn, maar met een weloverwogen aanpak en bewuste keuzes kun je vol vertrouwen jouw dak transformeren in een bron van duurzame energie. Wil je meer inzicht krijgen in dit onderwerp? Bekijk dan de video van Kassa hieronder waar je nog meer voorbeelden en tips krijgt over het veilig en effectief installeren van zonnepanelen.

Solar contact werkt samen met gecertificeerde installateurs

Solar Contact werkt samen met partijen die zijn aangesloten bij een Garantiefonds én zijn gecertificeerd. Overweeg je zonnepanelen te nemen? Laat je goed adviseren. Plan gratis een vrijblijvende afspraak in met één van onze specialisten. Zij helpen je graag op weg. Óf bereken je besparing zelf via onze tool. Voor beide kun je terecht via onderstaande button.

Ook interessant voor jou

Onze specialist: Jelle de Wit

Hi! Mijn naam is Jelle en binnen Solar Contact fungeer ik als specialist op het gebied van zonnepanelen, thuisbatterijen, warmtepompen en algehele verduurzaming van woningen.

Kenniscentrum categorieën

Meest gelezen artikelen

Eén reactie