fbpx

Wat is de terugverdientijd van een airco?

Een airco kan bijdragen aan het comfort in huis, maar het is ook een investering. Daarom is het belangrijk om te weten wat de terugverdientijd is van een airco. In deze blog leggen we uit wat de terugverdientijd van een airco is en waar je rekening mee moet houden.

Wat is de terugverdientijd?

De terugverdientijd is de periode waarin je de investering terugverdient door middel van besparingen op bijvoorbeeld energiekosten. In het geval van een airco is de terugverdientijd afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type airco en het energieverbruik.

Type airco

Een mobiele airco is over het algemeen goedkoper dan een split airco, maar heeft ook een hoger energieverbruik. Een split airco is duurder in aanschaf en installatie, maar is energiezuiniger en gaat langer mee. Het type airco dat je kiest heeft dus invloed op de terugverdientijd.

Energieverbruik

Het energieverbruik van een airco is afhankelijk van de energieklasse en het vermogen van de airco. Hoe hoger het vermogen en hoe lager de energieklasse, hoe hoger het energieverbruik en dus de kosten. Een airco met een hogere energieklasse en een lager vermogen zal op de lange termijn dus meer besparingen opleveren.

Kosten en besparingen

Naast de kosten van de airco zelf, moet je ook rekening houden met de installatiekosten en eventuele onderhoudskosten. Aan de andere kant zorgen de besparingen op energiekosten ervoor dat de airco uiteindelijk terugverdiend wordt. Hoeveel besparingen dit zijn hangt af van het energieverbruik van de airco en hoe vaak deze gebruikt wordt.

Conclusie

De terugverdientijd van een airco hangt af van verschillende factoren en is dus voor elke situatie anders. Over het algemeen geldt dat hoe energiezuiniger de airco is en hoe vaker deze gebruikt wordt, hoe korter de terugverdientijd zal zijn. Het is daarom belangrijk om goed te kijken naar het type airco dat het beste past bij jouw situatie en om te investeren in een energiezuinige variant. Zo kun je op de lange termijn besparen op energiekosten en genieten van het comfort van een airco.

Ook interessant voor jou

Onze specialist: Jelle de Wit

Hi! Mijn naam is Jelle en binnen Solar Contact fungeer ik als specialist op het gebied van zonnepanelen, thuisbatterijen, warmtepompen en algehele verduurzaming van woningen.

Kenniscentrum categorie├źn

Meest gelezen artikelen