fbpx

Hoe veel kost een airco?

In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over de kosten van een airco.

  • De kosten van de aanschaf van een airco
  • De installatiekosten van een airco
  • Onderhoudskosten van een airco
  • Kosten voor energieverbruik
  • Subsidies en besparingen

De kosten van de aanschaf van een airco

De kosten voor een airco kunnen variëren van enkele honderden tot duizenden euro’s, afhankelijk van het type en de capaciteit van de airco. Een mobiele airco kan worden gekocht voor een paar honderd euro, terwijl een split airco met meerdere binnenunits duizenden euro’s kan kosten. Het is belangrijk om rekening te houden met het feit dat een duurdere airco vaak meer functies heeft en ook efficiënter werkt.

De installatiekosten van een airco

Naast de kosten van de airco zelf, zijn er ook kosten verbonden aan de installatie ervan. Een mobiele airco is eenvoudig zelf te installeren en heeft dus geen installatiekosten. Voor een split airco moet echter een gekwalificeerde installateur worden ingeschakeld. De installatiekosten voor een split airco kunnen variëren van enkele honderden tot duizenden euro’s, afhankelijk van het aantal binnen- en buitenunits en de complexiteit van de installatie.

Onderhoudskosten van een airco

Om ervoor te zorgen dat je airco goed blijft werken, is het belangrijk om deze regelmatig te onderhouden. Dit omvat het vervangen van filters, het controleren van de werking van de compressor en het bijvullen van koelmiddel. De onderhoudskosten kunnen variëren van enkele tientallen tot honderden euro’s per jaar, afhankelijk van het type airco en het onderhoud dat nodig is.

Kosten voor energieverbruik

Een airco verbruikt energie om te werken, dus het is belangrijk om rekening te houden met de kosten voor energieverbruik. Het energieverbruik van een airco is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type airco, het vermogen en het aantal uren per dag dat de airco wordt gebruikt. Een energiezuinige airco kan helpen de kosten te verlagen, maar is vaak duurder in aanschaf.

Subsidies en besparingen

Als je overweegt een airco aan te schaffen, kan het de moeite waard zijn om te onderzoeken of er subsidies of besparingen beschikbaar zijn. Er zijn bijvoorbeeld subsidies beschikbaar voor het vervangen van een oude airco door een energiezuinigere variant. Daarnaast kan het gebruik van een airco in sommige gevallen leiden tot lagere energiekosten omdat je minder hoeft te koelen met andere apparaten, zoals ventilatoren.

Verschillende mogelijkheden

Het bezitten van een airco kan behoorlijk prijzig zijn, maar het kan ook zorgen voor veel comfort tijdens warme zomers en een betere luchtkwaliteit in huis. De kosten van een airco zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type airco dat je kiest, de grootte van de ruimte die je wilt koelen en de installatiekosten. Over het algemeen kun je verwachten dat de prijzen van een single-split airco variëren van 1000 tot 2500 euro, terwijl multi-split airco’s duurder zijn en tussen de 2000 en 4000 euro kosten. Mobiele airco’s zijn goedkoper en variëren meestal tussen de 250 en 800 euro. Houd er rekening mee dat de installatiekosten nog niet zijn meegerekend en dat deze kunnen variëren afhankelijk van het bedrijf dat de installatie uitvoert en de complexiteit van het installatieproces.

Ook interessant voor jou

Onze specialist: Jelle de Wit

Hi! Mijn naam is Jelle en binnen Solar Contact fungeer ik als specialist op het gebied van zonnepanelen, thuisbatterijen, warmtepompen en algehele verduurzaming van woningen.

Kenniscentrum categorieën

Meest gelezen artikelen