fbpx

Hoe duurzaam is een airco?

Met de zomers die steeds warmer worden, is een airco in huis geen overbodige luxe meer. Maar hoe duurzaam is een airco eigenlijk? We willen tenslotte niet dat onze comfortabele leefomgeving ten koste gaat van het milieu. In deze blog bespreken we alles wat je moet weten over de duurzaamheid van een airco.

Energieverbruik van een airco

Een airco verbruikt energie om te werken. Het energieverbruik van een airco wordt uitgedrukt in kilowattuur (kWh). Hoe meer een airco verbruikt, hoe hoger de energierekening zal zijn. Het is daarom belangrijk om bij de aanschaf van een airco te letten op het energielabel.

Energielabels voor airco's

Airco’s hebben net als andere apparaten een energielabel. Het energielabel laat zien hoe energiezuinig een airco is. De labels variëren van A+++ (zeer zuinig) tot D (zeer onzuinig). Het loont dus om te kiezen voor een airco met een energielabel A++ of hoger, omdat dit het meest energiezuinige label is.

Type airco en duurzaamheid

Het type airco dat je kiest, heeft invloed op de duurzaamheid van het apparaat. Een split airco is bijvoorbeeld energiezuiniger dan een mobiele airco. Dit komt doordat een split airco uit een binnen- en buitenunit bestaat, waardoor de motor van de airco buiten staat. Hierdoor wordt de warme lucht naar buiten geblazen en wordt er minder energie verbruikt dan bij een mobiele airco, waarbij de warme lucht naar buiten wordt geblazen met behulp van een afvoerslang.

Inverter technologie

Een airco met inverter technologie is duurzamer dan een airco zonder inverter technologie. Dit komt doordat de inverter technologie de compressor van de airco aanpast aan de temperatuur in de ruimte. Hierdoor hoeft de airco minder hard te werken en wordt er minder energie verbruikt.

Onderhoud van een airco

Een goed onderhouden airco gaat langer mee en verbruikt minder energie. Het is daarom belangrijk om regelmatig onderhoud te laten plegen aan je airco. Zo blijft de airco optimaal werken en verbruikt hij minder energie. Daarnaast is het belangrijk om de filters van de airco regelmatig te vervangen of schoon te maken.

Recyclen van een airco

Wanneer je een airco vervangt, is het belangrijk om het oude apparaat op de juiste manier te laten recyclen. Airco’s bevatten namelijk schadelijke stoffen die niet zomaar in het milieu terecht mogen komen. Door de airco op de juiste manier te laten recyclen, draag je bij aan een duurzame toekomst.

Conclusie

Een airco kan duurzaam zijn, mits je kiest voor een energiezuinig apparaat met inverter technologie. Daarnaast is het belangrijk om het apparaat regelmatig te laten onderhouden om de levensduur te verlengen en de efficiëntie te behouden. Hierdoor verbruikt de airco minder energie en heeft het een lagere impact op het milieu. Het is dus belangrijk om bij de aanschaf van een airco te letten op de duurzaamheid en deze regelmatig te onderhouden voor een optimale werking.

Ook interessant voor jou

Eén reactie