Aanbetaling zonnepanelen: is dat normaal?
Als je zonnepanelen wilt aanschaffen, kan het zijn dat het bedrijf waarbij je ze wilt kopen je vraagt om een aanbetaling te doen. Dit gebeurt meestal wanneer er veel vooraf besteld moet worden. Het is belangrijk om te weten of dit gebruikelijk is en waar je op moet letten bij het doen van een aanbetaling.
Waarom vragen leveranciers om een aanbetaling?
Stel je voor dat je een kleine zonnepanelenleverancier bent en je hebt meer dan 30 klanten per maand die allemaal een set zonnepanelen willen van bijvoorbeeld €5.000,-. Dit betekent dat je als leverancier een flinke kostenpost hebt om voor te financieren. Om dit op te vangen, vragen sommige (vooral kleine) leveranciers je om een aanbetaling te doen van bijvoorbeeld 10% of 20% zodat de materialen besteld kunnen worden. Op deze manier kunnen ze de kosten spreiden en financiële problemen voorkomen.
Waarom is het belangrijk om te letten op aansluiting bij het garantiefonds?
Als je besluit om een aanbetaling te doen voor zonnepanelen, is het belangrijk om te controleren of het bedrijf is aangesloten bij het garantiefonds. Het garantiefonds is een collectief fonds waar meerdere zonnepanelen bedrijven bij aangesloten zijn. Wanneer een bedrijf aangesloten is bij het garantiefonds, krijgen mensen die een aankoop doen bij deze leverancier de garantie dat de panelen op tijd geplaatst worden en restitutie (geldteruggaaf) wanneer de leverancier failliet gaat in de periode tussen aankoop en plaatsing. Dit geeft de kleine ondernemer de mogelijkheid om toch te concurreren met de grote jongens en als particulier krijg je dan meer zekerheid over je aankoop.
Achteraf betalen
Een andere optie is om achteraf te betalen voor je zonnepaneleninstallatie. In dit geval voegt het garantiefonds niets toe. Je betaalt tenslotte pas wanneer de installatie werkend op het dak ligt. Achteraf betalen is een veilige optie en geeft vaak aan dat een bedrijf financieel gezond is. Waarom? Omdat deze bedrijven in staat zijn om die 30 klanten te voorfinancieren. Als particulier weet je dan dat je kunt vertrouwen op de stabiliteit die zich laat kenmerken door de betaling achteraf.
Onafhankelijk advies
Jezelf goed laten informeren door een onafhankelijk adviseur is altijd slim. Je kunt bij al onze adviseurs terecht met je vragen over de praktische en financiële mogelijkheden betreffende zonnepanelen, warmtepompen, thuisbatterijen en meer. Zo gaan we samen op weg naar een duurzamere samenleving.